۸ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۶:۰۴

معصومه آباد به مناسبت روز شوراها گفت:

نگاه سخت افزاري شورا به  مديريت شهري / انتقاد از سهم اندك زنان در ليست هاي انتخاباتي شورا 

نگاه سخت افزاري شورا به  مديريت شهري / انتقاد از سهم اندك زنان در ليست هاي انتخاباتي شورا 

رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران گفت:شورا هنوز نگاه سخت افزاری به مدیریت شهری دارد انسان محور توسعه شهری نیست.

به گزارش خبرگزاري مهر؛ معصومه آباد  عضو و رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران به مناسبت روز شوراها  به کالبد شکافی حضور بانوان در نهادهای اجتماعی و سیاست گذار و برنامه ریز  به خصوص در شوراها پرداخت و گفت:  دوره های مختلف شورای شهر با یک بلوغ وتعالی همراه بوده است که برای همه شهر و کشور محسوس است اگر نخواهیم نگاه جنسیتی به آن داشته باشیم که چقدر می توانسته به زنان و یا مردان کمک کند برای همه مردم و اقشار مفید بود چرا که یک نهاد برخواسته از مردم است که این نهاد مردمی کارش را براساس ارتباط مردمی و بررسی مشکلات و چالش های روبرو هستند اما به نوعی دسترسی به نتایج اجرایی ندارند.

وی در ادامه افزود: شورای شهر نقش تسهیل گری را بازی می کند  و زمینه ارتباط را فراهم می سازد در صورتی که در گذشته به سازمان شهرداری ها نگاه ساخت افزاری وعمرانی بود اما با تشکیل شوراها بیشتر از آنچه که نگاه سخت افزاری باشد نگاه نرم افزاری داریم. بسیاری از مسائل و مشکلات فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی را متوجه سازمان شهردای می کنیم.

اگر چه انتظارما این است که در سالهای اخیر شوراها ضمن آنکه به بلوغ می رسند بتوانند به جایگاه قانونی شان که در قانون اساسی به آن اشاره شده ایجاد " مدیریت یکپارچه در شهر" هم دست پیدا کنند. که نرسیدن به این هدف یکی از ضعف های بزرگ شوراهاست. به دلیل محقق نشدن این وظیفه ذاتی است که شورا ها تنها اسم شورای شهر را یدک می کشند اما به لحاظ کاری ، شورای شهرداری اند.  تسلط و نظارتش بر فعالیت های شهرداری است در حالیکه همه مسائل و مشکلات مردم فقط درحوزه شهرداری نیست. مردم  نماینده ها را انتخاب نمی کنند برای اینکه فقط مشکلات شهرداری شان را حل کنند.

آباد در خصوص حضور زنان عضو در شورا و میزان تاثیر گذاری شان در تصمیم گیری ها گفت: کار در شورا یک ویژگی زنانه دارد که نمی توانیم از آن غافل شویم. اما اتفاقی که در انتخابات شوراها افتاد این بود با توجه به اینکه جمعیت حداکثری 50 درصد و یا 52 درصد زنانه را داریم  در هنگام تهیه لیست های انتخاباتی ، سهم زنان را در حداقل دیدند.  این درحداقل قرار دادن سهم بانوان در لیست شوراها، یک محرومیت همراه بامظلومیت و یک محدودیتی را برای جامعه زنان ایجاد کرد.

تعداد اعضا شوراها در برخی شهرها به 2 برابر قبل رسید در تهران اعضا از 15 نفر به 31 نفر افزایش یافت انتظار ما این بود که در لیست ها لااقل سهم حداکثری زنان رعایت می شد این خودش برای مردم پیام داشت.  اگر چه انتصابی نیست انتخابی است اما مردم در لیست هایشان می دیدند اسم 10 تا 15 خانم وجود دارد می فهمیدند این یک سهم است که آن 50 درصد خانمی که می خواست حضور پیداکند تعدادی از بانوان کاندیدا را می نوشت. متاسفانه ضمن آنکه دردوره چهارم شاهد بلوغ شوراها در عملکردشان هستیم امادر حوزه سهم دهی زنان وقتی همان تعداد 3 نفری که در دوره اول و دوم و سوم سهم زنان شورای شهر تهران بوده وارد دوره چهارم هم شدند این مفهومش کاهش وعقب گرد زنان درعرصه مدیریت شهری است یعنی شوراها نتوانستند ظرفیت زنانه خودشان را به اندازه ایی برساند که اگر برابری ندارد افزایش داشته باشد.

وی در پاسخ به این مورد که شاید وجود نگاه محدود گرا مربوط به عملکرد بانوان عضو در دروه های مختلف شورا باشد، خاطر نشان کرد: نه، نه، ارتباطی به کارکرد بانوان عضو  نداشت چون کارکرد خانم ها درعرصه شوراها به خصوص در دوره سوم دست کمی از عملکرد آقایان عضو نداشت ضعف عملکردی نداشتیم.

بکله این نوع نگاه مردانه افراد سیاست گذار در لیست ها بود که موجب شد سهم زنان در لیست ها کاهش یابد.

اینکه مردم همان 3 نفر عضو خانم را انتخاب می کنند نشان می دهد که به  رشد سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی رسیده اند.

قبول ندارم که متاثر از عملکرد ضعیف خانم ها در شوراها بوده است وقتی که 3 نفر را در لیست می گذارید به نوعی پیام را به رای دهندگان داده می شود که در لیستی که انتخاب می کنید حداکثر یک خانم نوشته شود.

آباد در مواجهه با این پرسش که  چرا حضور 3 دوره بانوان در شوراها نتوانسته آن باور مردم را نسبت به حضور زنان در جامعه سیاسی تغییر دهد نیز گفت: وسعت کار شوراها برای بانوان در حوزه های اجتماعی و فرهنگی و محیط زیست و حتی آموزش زیاد است اما به دلیل ماهیت کار سخت افزاری و جنبه عمرانی که فعالیت مدیریت شهری دارد هر چقدر هم زنان در عرصه های تحت پوششان خوش بدرخشند چون عملکرد عینی ندارند  کارشان بازتاب ندارد.

نگاه مردانه داشتن به مسائل به همراه نگاه سخت افزاری داشتن به مسال شهری، از جمله معضلاتی است که نمی گذارد کار زنان در شورا ها نمود پیدا کند. وقتی رویکرد ها تغییر پیدا کند آن وقت است که حضور زنان تاثیر گذار در عرصه های اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی و فرهنگی دیده می شود. جایگاه زنان در شورا ومجلس هم این گونه است در دولت هم این گونه است کارهایی را به زنان محول می کنند که جنس فرهنگی و اجتماعی باشد خیلی زیاد که خواستند خودشان را تغییر پذیر نمایان کنند مسئولیت یک وزارتخانه را به یک خانم دادند. در دوره ایی که رویکرد های شهرداری دارد به سمت فرهنگی و اجتماعی تغییر می کند و نوع نگاه مردم به سمت فرهنگ و اجتماعی تغییر می کند زنان دیده می شوند در غیر این صورت تا زمانی که این قابلیت ها در شهرداری ایجاد نشود و مردم متوجه این ظرفیت در شهرداری نشوند شما دیده نمی شوید چون نوع فعالیت مرتبط بانیاز جامعه نیست در دوره چهارم با توجه به اینکه شهرداری و بحث سرمایه ایی اجتماعی در اولویت ها قرار دارد به ما زنان فرصت می دهدکه بتوانیم خودمان را به مردم نشان دهیم در غیر این صورت هر چه فعالیت کنیم دیده نمی شویم.

رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران در ادامه تاکید دارد که شورا هم هنوز نگاه سخت افزاری به مدیریت شهری دارد انسان محور توسعه شهری نیست نزدیک به یکسال است که در شورای چهارم داریم هر این مورد کار می کنیم.

این نگاه در شورای سوم اصلا نبود اگر چه شخصیت هایی مثل وزیر ارشاد درجمع کمیسیون فرهنگی بود . اما وجه قالب شورای سوم مسائل فرهنگی و اجتماعی نبود ولی درشورای چهارم هم که تعداد بیشتری از اعضا در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی عضو هستند باز هم  وجه فرهنگی در تصمیم گیری ها غالب نیست ونگاه سخت افزاری به مسائل شهر دارند ولی اگر که مدیریت یکپارچه را داشتیم با نهادهای مسئول در امور فرهنگی واجتماعی و تبلیغاتی  و رسانه هایی که کار عمیق فرهنگی و اجتماعی می کنند می توانسیم هماهنگ باشیم و یکپارچه عمل کنیم اما چه کنیم که هنوز هم در شورا نگاه عمران و سخت افزاری غالب است.

عضو شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به اینکه چرا در شورای شهر کمیته بانوان نداریم گفت: اگر یادتان باشد پیشنهادی که فراکسیون زنان در شورا داشته باشیم مطرح شد بعد به این نتیجه رسیدیم  که جایگاه شوراها نظارتی است در سازمانی که اجرایی است تشکیلاتی باید وجود داشته باشد که بتوانیم درچه حوزه هایی برای بانوان کار کرد.

البته یک نظر وجود دارد که ماهیت وجودی مراکز بانوان و چنین دستگاه های خودش باعث تبیض جنسیتی می شود که آباد در زمینه گفت: تا قبل از اینکه اداره کل امور بانوان در شهرداری ایجاد شود خیلی مسائل و مشکلات بانوان بود که حل نشده باقی می ماند یک سیستمی می خواست تا دادرسی کند که درک لازم در این زمینه وجود نداشت.

اما به این ظرفیت اعتقاد دارم که بله برای استیفای حقوق از دست رفته بانوان این تشکیلات به وجود آمده است حالا اگر نتوانست قابلیت های لازم را به دست بیاورد و نگاه قشری و حداقلی داشتند این دلیل بر حذف موضوع نیست این بستر را باید ایجاد می کردیم و گسترش می دادیم ضمن اینکه ایجاد می شد گسترش داده می شد در معاونت ها و بخش های دیگرضمن آنکه در بخش های از شهرداری ها معاونت اجتماعی بانوان راداریم این که اشکالی ندارد خیلی جالب است گزارش عملکرد معاونت های اجتماعی این را نشان می دهد  آن بخش هایی که خانمها مسوولیت اجتماعی دارند به لحاظ عملکردی، عملکرد بسیار خوبی داشتند.

وی در ادامه تاکید کرد: شهرآماده حضور اجتماعی و فعایت اجتماعی زنان است بستر با وجود سراهای محله و فرهنگسراها آماده پذیرش زنان است فقط بایدخانمها نگاه کنند که حضور خانوادگی پیدا کنند زن را از خانواده جدا نکنیم در سرای محله ها برای تک تک اعضای خانواده برنامه داشتند باشیم.

 

کد خبر 2280430

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha